NoC

„Vždycky v první řadě myslíme na co možná nejlepší písničku. Jestli pak pro hlavní motiv vybereme starou dobrou kytaru nebo hledáme nějaký ultra moderní zvuky na klávesách, to už je vlastně druhořadá věc, zdaleka ne tak důležitá. Snažíme se hrát, jak nejlíp umíme, naším cílem je zkrátka kvalitní pop!"
Pokud jste o nich už někdy slyšeli, můžete posoudit sami, jak se jim daří skládat dobré písničky, pokud ještě ne, vězte, že se k vašemu seznámení nebo snad dokonce i ke sblížení řada příležitostí určitě naskytne...
Pražská skupina NOC je tu již od roku 1997, začínala jako celkem klasická kytarovka, ovlivněna hlavně temnějšími popovými kapelami jako jsou The Cure, Cocteau Twins nebo Smashing Pumpkins atd. Se svým prvním veselejším a celkem i hitovým písničkovým maxisinglem 
V trávě (1997) obešla i několik hudebních vydavatelství, skladby se celkem líbili, ale nedopadlo to podle představ tenkrát docela naivní NOCi, žádná smlouva se do hodiny nikde nepodepisovala!
A tak se NOC pilně pustila do přípravy dalšího demosnímku, který natočila už o pár měsíců později a nese název Dopisy (1998), nevíme co se tehdy stalo, jestli NOC pohltila nějaká velká deprese
z toho, že jim to hned napoprvé nevyšlo nebo to bylo spíše nějaké tvůrčí období, ale jedno je jisté: zmíněná nahrávka se od všech ostatních nahrávek odlišuje silně pochmurnou náladou, místy i trošku tvrdšími pasážemi, chvílemi se sice blýská i na jasnější časy, ale to jsou opravdu jen chvilky. Přesto se kapela k některým těmto skladbám dodnes vrací, za zmínku stojí alespoň skladba Eulalie nebo Strach. (pokud byste ale slyšeli dnešní verzi Eulalie, je to v podstatě už úplně jiná písnička - viz dále - remixy).
Mezitím NOC samozřejmě vytrvale koncertuje, nejen v Praze, ale i po klubech v ČR, legendární jsou hlavně naprosto vyprodané koncerty v Opavě (městě prý NOCi zaslíbeném), dodnes jich má odehráno okolo 50, což není zrovna málo... NOC se dá občas zaslechnout nejen na pražských rádiích, s NOCí byl natočen i krátký rozhovor do francouzského hudebního kanálu MCM. Ale to už jsme v červenci následujícího roku s NOCí opět ve studiu, kde tentokrát nahrává CD Příslib (1999). Je to to nejvyzrálejší, co se zatím NOCi podařilo zaznamenat, ať už dobře zahranými party nebo propracovaností jednotlivých písniček... Následují další koncerty. Bohužel ani teď (navzdory tak výmluvnému názvu!) se kapele nedaří prosadit kontrakt s některou nahrávací společností. „Jsme asi nějaká divná kapela, pro velká vydavatelství jsme moc nezávislí a pro ty menší jsme zase moc komerční..."
Mezitím však v kapele dochází ke stále větším vnitřním kolizím, ale smluvené koncerty se musí odehrát... Všechno vrcholí v červenci 2000, kdy je další sestava NOCi k neudržení, loučí se
s kytaristou a bubeníkem, v NOCi tak zůstává její vykristalizované jádro:
Andrzej Palec (zpěv, kytara, ...), Petr Baumruk (baskytara) a Pepíno Suchánek (klávesy, zpěv),
dopřávají si sice více než půlroční koncertní pauzu, ale v únoru tohoto roku přibírají nového bubeníka Petra Hölgye a pilně s ním připravují nové písničky na nové CD, které by mělo vyjít na podzim 2001, v březnu se již zúčastňují charitativního koncertu IN MUSIC v pražském Lucerna Baru... všechno zkrátka svědčí o tom, že v NOCi všechno mometálně vře a bublá, dochází i k hudebnímu posunu, ale kam, to teprve uvidíme, co s NOCí bude dál, to až čas ukáže... Každopádně se na vás moc těší na Sázavafestu!

Remixy - „Slovo "remix" chápeme nejen jako např. taneční nebo techno verzi nějaký skladby, ale pro nás má tento pojem širší význam. Je to taková nová šance na přežití třeba i pro už úplně vyřazený písničky (takový trošku posmrtný život). Jde o to (a s odstupem času to jde mnohem snadněji) snažit se pochopit, co bylo na tý písničce dobrý, jaký momenty byly silný a čím jsme ji zase naopak třeba srazili k zemi... Doporučujem to všem kapelám, který třeba teď jako my jsou na určitém rozcestí, cítí že změny jsou ve vzduchu, ale ještě nedokáží tu vidinu nových horizontů pevněji uchopit nebo rozpoznat, je to fakt i zábava, radost, příval nových svěžích nápadů... Písnička nakonec pro někoho na první pohled dopadne jako úplně nová písnička, ale to jen zdánlivě. I když vymyslíme třeba dost jinou harmonii a třeba jinou melodii zpěvu, ve skutečnosti vždycky zůstává IDEA té písničky, s malými úpravami i TEXT... Stalo se to tak třeba s Eulalie, Větrem, Pod římsou nebo také s v dnešních dnech dodělanými DOPISY (2001 reincarnation remix!) - u té je celkem zajímavé, že původně taková chmurně laděná skladba dostala dost pozitivní náboj! Všechno zkrátka plyne, my se někam posouváme, věci které nás kdysi inspirovali, teď vidíme zase trošku jinak, tak proč ne trošku jinak, když nás to baví? Ale do budoucna nechystáme zdaleka jen remixy!"

Odkazy:
web NOCi:
 
audio ukázka:
mnoho dalších mp3:
novinky NOCi:
naše diskografie:
objednávka:
http://noc.musichall.cz
 
dopisy (reincarnation remix 2001)
http://noc.musichall.cz/mp3
http://noc.musichall.cz/news.htm
http://noc.musichall.cz/diskog.htm
http://noc.musichall.cz/on-line.htm

NOC HLEDÁ další členy:
kytaristo-klávesáka-vokalistu, DJ (na scratching do pár skladeb), perkusistu
kontakt:  Tel. 0603 / 200 303 nebo noc@post.cz

Kliknete prosim!

reklama: billboard.cz
Stránky optimalizovány pro MSIE5.0 a vyšší, noc@post.cz
© 1997 - 2001, PALEC-DESIGN